لپ تاپ ها به دلیل امکانات و کاربردهایی که دارند به یکی از دستگاه های دیجیتال پر استفاده در بین کاربران تبدیل شده است. در واقع ها لپ تاپ ها همان کامپیوترها با ابعاد کوچکتر هستند که به دلیل قابل حمل بودن طرفداران بسیار زیادی دارد. لپ تاپ ها همانند سایر دستگاه های هوشمند پس از استفاده فراوان و انجام بازی های سنگین طبیعتا مقداری گرم میشوند که در این مورد نگرانی ای وجود ندارد.
اما گاهی اوقات ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد و مدیریت غلط در استفاده از لپ تاپ، لپ تاپ شما بیش از حد داغ کند که در این مواقع باید نگران شد و قبل از آنکه به مشکل جدی بر بخورید باید به دنبال مشکل بگردید. اما این داغ شدن بیش از حد ممکن است بخاطر مشکلاتی چون کار نکردن فن لپ تاپ و خراب شدن یکی از اجزای داخلی آن باشد. همچنین باید توجه داشته باشید که داغ شدن لپ تاپ میتواند باعث کاهش کارایی لپ تاپ و یا خرابی زودرس آن شود. اکنون ما قصد داریم در ادامه به شما راه های جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ و روش های حل این مشکل را به شما آموزش دهیم تا خودتان لپ تاپ خود را درست کنید.
دلایلی که باعث داغ شدن لپ تاپ شما میشوند
در ابتدا باید به شما بگوییم که اجرای بازی ها و برنامه های سنگین مانند فوتوشاپ سبب درگیر شدن CPU و GPU لپ تاپ شما میشوند که در این صورت لپ تاپ به طور طبیعی داغ میکند. اما زمانی که شما استفاده سنگینی نداشته باشید و لپ تاپ خود به خود و غیر طبیعی داغ کند باید به دنبال مشکل بگردید. در بیشتر موارد مشکل داغ شدن لپ تاپ به دلیل وجود مشکل در خنک کننده لپ تاپ میباشد که در این صورت نمیتواند دمای کارت گرافیک و سی پی یو لپ تاپ شما را کنترل کند. حال این خرابی فن میتواند به دلیل ضعیف بودن فن لپ تاپ، گرفتگی فن به دلیل گرد و غبار و یا قدیمی شدن فن باشد.
همچنین داغ شدن لپ تاپ میتواند دلایلی چون نصب نبودن درایور یا استفاده از درایور قدیمی، مشکلات نرم افزاری و قدیمی شدن سیستم، استفاده از آنتی ویروس های سنگین و یا ویروسی شدن لپ تاپ داشته باشد که سبب بالا رفتن دمای لپ تاپ شما میشوند.
به طور کلی داغ شدن لپ تاپ هنگام اجرای بازی و برنامه های سنگین تا یک حدی معمول و منطقی است اما زمانی که احساس کردید لپ تاپ شما بیش از حد و غیر منطقی داغ شده است باید به دنبال مشکل آن بگردید. باید بدانید که مشکل داغ شدن حتی در میان گوشی های هوشمند هم رایج است که اگر مشکل داغ شدن موبایل خود را داشتید میتوانید مقاله داغ شدن گوشی را مطالعه کنید. حال ما در ادامه دلایل داغ شدن لپ تاپ را به شما توضیح خواهیم داد تا به راحتی بتوانید از داغ شدن لپ تاپ خود جلوگیری کنید.
۱-خراب شدن فن داخل لپ تاپ
امروزه لپ تاپ های پیشرفته و باکیفیتی در بازار عرضه شده است که از CPU و GPU های بسیار قدرتمندی استفاده میکنند که این لپ تاپ های پیشرفته به فن های خنک کننده داخلی باکیفیت مجهز شدهاند تا حرارت ناشی از کارت گرافیک و سی پی یو را به بیرون از لپ تاپ هدایت کنند. به همین دلیل شما همیشه باید از سالم بودن فن خنک کننده لپ تاپ خود مطمئن باشید. زیرا خراب شدن فن خنک کننده در لپ تاپ ها باعث داغ شدن بیش از حد لپ تاپ میشوند که در نهایت به لپ تاپ شما آسیب وارد میشود. حال این خرابی فن میتواند ناشی از ضربه خوردن باشد که به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم حتما از کیف و کوله لپ تاپ برای لپ تاپ های خود استفاده کنید.
۲-ویروسی شدن لپ تاپ; یکی از علت های داغ شدن لپ تاپ
معمولا ویروس ها و بدافزار ها برای حمله به سرورها طراحی شدهاند. اما برخی از این ویروس ها میتوانند قطعات سخت افزاری لپ تاپ شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهند که در نهایت ممکن است سبب خرابی دستگاه شوند. برای فهمیدن این موضوع کافی است به قسمت Task manager رفته و منابع سخت افزاری سی پی یو و کارت گرافیک خود را بررسی کنید. چنانچه شاهد استفاده بیش از حد در این منایع بودید اما پردازش های آن ها برای شما ناشناس بود به احتمال فراوان لپ تاپ شما به بدافزار آلوده شده است.
یکی از این بدافزارها CryptoMining میباشد که با استفاده از سیستم شما اقدام به استخراج ارزهای مجازی و دیجیتال مانند بیت کوین میکند. اینگونه ویروس ها CPU دستگاه شما را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند و سبب افزایش دمای لپ تاپ میشوند. برای جلوگیری از ورود اینگونه بدافزارها به دستگاه به شما پیشنهاد میکنیم از شبکه های وای فای غیر ناشناس و همچنین فلش مموری های ویروسی استفاده نکنید.
۳-داغ شدن بیش از حد لپ تاپ به دلیل گرفتگی فن خنک کننده
یکی از دلایلی که باعث میشود لپ تاپ شما بیش از حد داغ کند، گرفتگی مجرای هوای لپ تاپ است. این مجرای هوا معمولا در قسمت پایینی لپ تاپ قرار گرفته است که راه ورود و خروج هوا به لپ تاپ ما را میسر میکند. حال اگر این محرای هوا دچار گرفتگی باشد سبب داغ شدن لپ تاپ شما میشود. گرفتگی مجرای هوای لپ تاپ ممکن است به دلیل وجود گرد و غبار باشد که راه ورود و خروج هوا را میبندد و در کار فن های خنک کننده اختلال ایجاد میکند. برای فهمیدن این مسئله کافی است به صدای فن لپ تاپ خود دقت کنید. در صورتی که صدای چرخش فن را به خوبی بشنوید اما هوای خروجی از لپ تاپ بسیار پایین باشدنشانه گرفتگی مجرای هوای لپ تاپ شماست. که همین امر میتواند سبب گرم شدن لپ تاپ شما شود.
۴-خراب شدن باتری لپ تاپ
یکی دیگر از دلایلی که میتواند سبب داغ شدن غیر طبیعی لپ تاپ شما شود، خراب بودن باتری لپ تاپ است. به این صورت که اگر کارایی و میزان شارژدهی باتری شما کاهش یابد، میتواند بر روی سرعت فن خنک کننده لپ تاپ شما اثر منفی بگذارد و کارایی آن را هم کاهش دهد. حال اگر باتری لپ تاپ شما قدیمی شده و کارایی خود را از دست داده است میتوانید نسبت به خرید باتری لپ تاپ اورجینال برای دستگاه خود اقدام کنید.
۵-اجرای بازی ها و برنامه های سنگین
امروزه لپ تاپ های قدرتمند و پیشرفته ای وارد بازار شده است که با این لپ تاپ ها میتواند انواع بازی های سنگین و انواع برنامه ها مانند فوتوشاپ و نرم افزارهای سه بعدی را به راحتی اجرا کرد. اما برخی از این لپ تاپ ها قدرت استفاده همزمان از بازی ها و برنامه های سنگین را ندارند که در این صورت بیش از حد گرم میشوند. به همین دلیل ممکن است در صورت انجام چندین برنامه سنگین، فشار زیادی به لپ تاپ شما وارد شود که علاوه بر داغ شدن لپ تاپ عوارضی چون کاهش کارایی باتری و صدمه دیدن برخی از قطعات سخت افزاری دستگاه شما را به دنبال دارد.
به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم از اجرای همزمان چندین برنامه سنگین بر روی لپ تاپ خودداری کنید. همچنین برخی از آنتی ویروس های سنگین میتوانند CPU شما را بیش از حد درگیر کنند که میتواند سبب گرم شدن لپ تاپ شما شود.
۶-مشکلات نرم افزاری; یکی از دلایل داغ شدن لپ تاپ
گاهی اوقات داغ شدن لپ تاپ به دلیل وجود مشکلات نرم افزاری میباشد. این مشکلات که شامل نصب برنامه های سنگین و بی استفاده، نصب ویندوز بر روی سیستم های قدیمی و عدم به روز رسانی درایورهای CPU و کارت گرافیک میباشند، بی جهت و بی دلیل CPU و GPU لپ تاپ شما را درگیر میکنند که سبب افزایش دمای لپ تاپ شما میشوند. به طور کلی درگیر کردن بیش از حد CPU با نصب و اجرای برنامه هایی که کاربردی ندارند و یا خراب هستند، به سخت افزار دستگاه شما آسیب ورد میکنند و میتوانند علاوه بر داغ کردن لپ تاپ شما، باعث بروز مشکلات سخت افزاری هم میشوند.
۷-استفاده بیش از حد پورت های لپ تاپ
یکی از اشتباهات کاربران استفاده همزمان از پورت های لپ تاپ میباشد. باید بدانید که زمانی که تمامی پورت های لپ تاپ درگیر شوند، قسمت زیادی از توان دستگاه را به خود اختصاص میدهند که در نهایت باعث بروز گرما در لپ تاپ شما میشود. اگر قصد استفاده از پورت های لپ تاپ را دارید زمانی که کارتان تمام شد حتما پورت ها را خالی کنید تا دستگاه شما انرژی اضافه ای مصرف نکند. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم اگر قصد وصل کردن فلش مموری، هارد اکسترنال، کابل HDMI و سایر موارد این چنین را دارید، ابتدا حتما از کابل های اورجینال استفاده کنید و به گونه ای استفاده کنید که فشار زیادی به CPU لپ تاپ شما وارد نشود.
راه های جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ
همانطور که در بالا گفتیم داغ شدن لپ تاپ دلایل زیادی میتواند داشته باشد. حال این را هم باید بدانید که روش های مختلفی برای خنک نگه داشتن لپ تاپ وجود دارد که ما در ادامه میخواهیم راه های جلوگیری از گرم شدن لپ تاپ را به شما توضیح دهیم تا بتوانید در منزل مشکل داغ شدن لپ تاپ خود را به راحتی حل کنید.
۱-استفاده از آنتی ویروس
یکی از مواردی که سبب داغ شدن لپ تاپ میشود، آلوده شدن لپ تاپ به ویروس ها و بدافزار ها میباشد. به همین دلیل استفاده از یک آنتی ویروس قوی به راحتی میتواند بدافزارهایی که مصرف سی پی یو و کارت گرافیک لپ تاپ را بالا میبرند شناسایی کند و آن ها را از بین ببرد که همین امر در نهایت به خنک نگه داشتن لپ تاپ شما کمک میکند. به طور کلی استفاده از یک آنتی ویروس قوی همیشه به سلامت لپ تاپ شما کمک خواهد کرد.
۲-استفاده از کول پد خنک کننده
یکی از بهترین راه هایی که به خنک نگه داشتن لپ تاپ شما کمک میکند و همچنین از داغ شدن آن جلوگیری میکند، استفاده از کول پد خنک کننده میباشد. شما با به همراه داشتن یک کول پد یا فن های جانبی میتوانید لپ تاپ خود را در هر کجا که میخواهید قرار دهید. تنها کافی است کول پد را زیر آن قرار دهید تا عمل تهیه هوا را برای لپ تاپ شما آسان کند. به همین دلیل استفاده از کول پد یکی از بهترین راه های جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ میباشد.
۳-تمیز کردن فن خنک کننده داخلی و مجرای هوای لپ تاپ
یکی دیگر از عواملی که میتواند سبب داغ شدن لپ تاپ شما شود، کثیف بودن مجرای هوای لپ تاپ میباشد. مجرای هوایی که راه عبور و خروج هوا به داخل و خارج لپ تاپ میباشد ممکن است به وسیله گرد و غبار راهش بسته شده باشد. این عمل معمولا با گذشت زمان و قرار دادن لپ تاپ در محیط آلوده اتفاق میافتد. برای تمیز کردن آن شما باید با یک پیچ گوشتی قاب لپ تاپ خود را باز کنید و ترجیحا با یک پنبه آغشته به الکل به آرامی فن داخلی و مجرای هوای لپ تاپ خود را تمیز کنید. این کار باعث میشود راه ورود و خروج لپ تاپ باز شود و از گرم شدن بیش از حد لپ تاپ جلوگیری شود.
۴-استفاده از میز مناسب برای لپ تاپ
استفاده کردن از میز مخصوص برای لپ تاپ به خنگ نگه داشتن لپ تاپ شما کمک بسیاری خواهد کرد. به این دلیل که معمولا در لپ تاپ های امروزی محل وارد شدن و خارج شدن هوا به فن داخلی لپ تاپ، از قسمت پایینی آن انجام میشود. هرچند که در برخی از لپ تاپ ها محل ورود و خروج هوا به فن در قسمت های کناری میباشد اما در کل اگر لپ تاپ را بر روی یک سطح پوشیده مانند قالی و پتو قرار دهید، سبب داغ شدن لپ تاپ شما خواهد بود. به همین دلیل به شما توصیه میکنیم برای کار با لپ تاپ خود حتما از میز مخصوص لپ تاپ استفاده کنید.
۵-تعمیرات سخت افزاری لپ تاپ
چنانچه پس از انجام مراحل بالا همچنان مکل داغ شدن لپ تاپ را داشتید، به احتمال فراوان ممکن است قطعات داخلی لپ تاپ شما آسیب دیده باشند. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم اگر مشکل داغ شدن لپ تاپ را داشتید حتما آن را پیش یک تعمیرکار حرفه ای ببرید تا در صورت نیاز قطعه آسیب دیده لپ تاپ شما را تعمیر و یا تعویض کند. البته به این نکته هم باید توجه داشته باشید که اگر قصد تعویض قطعه را داشتید حتما از قطعه اصل و اورجینال برای جایگزین کردن استفاده کنید. چرا که استفاده از قطعات تقلبی میتواند به سار نقاط لپ تاپ شما آسیب جدی برساند.
چگونه متوجه غیر عادی بودن دمای لپ تاپ شویم؟
روش های زیادی برای فهمیدن بالا بودن دمای لپ تاپ وجود دارد. اما ساده ترین راه فهمیدن آن، استفاده از برنامه هایی چون HWINFO ,HWMONITOR و Core Temp میباشد. این برنامه ها به شما دمای قطعات مختلف لپ تاپ را از جمله کارت گرافیک، هارد و CPU را به شما نمایش میدهد که به وسیله آن میتوانید به بالا بودن دمای لپ تاپ خود پی ببرید.
جمع بندی
ما در این مقاله دلیل داغ شدن بیش از حد لپ تاپ و روش های حل مشکل داغ شدن لپ تاپ را به شما آموزش دادیم. به طور کلی استفاده از کول پد برای خنک نگه داشتن لپ تاپ بسیار مفید است که اکثر کاربران از آن استفاده میکنند. حال اگر نظر و یا پیشنهاد درباره این مقاله دارید در قسمت نظرات برای ما بنویسید تا کارشناسان سایت تکسو در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.